لوله (pipe) میله یا استوانه ی توخالی، بلند و دوسر باز، با سطح مقطع دایره ای است که از آن جهت انتقال سیالات از یک مکان به یک مکان دیگر استفاده می شود. یکی از رایج ترین و پرکاربردترین لوله های مورد استفاده در صنعت، لوله فولادی است.
لوله فولادی در سال 1800 میلادی وارد عرصه ی صنعت شد و تاکنون از آن استفاده های زیادی در صنایع مختلف شده است. جنس این لوله ها از فولاد کربن استیل است. لوله های فولادی به علت داشتن ضخامت زیاد، استحکام بالا و مقاومت بالا در برابر گرما و خوردگی در صنایع مختلف صنعتی و پالایشگاهی، همچنین مکان هایی با شرایط آب و هوایی گوناگون به منظور جا به جایی نفت، گاز و سایر سیالات دیگر، کاربرد دارند.
در ادامه به بررسی نحوه تولید، کاربرد لوله های فولادی و روش تولید لوله های بدون درز میپردازیم.
به طور کلی روش تولید لوله فولادی به دو دسته درز دار و بدون درز تقسیم میشود که لوله های فولادی بدون درز در اصطلاح به لوله های مانیسمان یا Seamless گفته می شود.
کاربردهای مختلف لوله فولادی
استحکام بالا، مقاومت در برابر گرما و خوردگی از مهمترین ویژگی های لوله فولادی است که باعث شده این لوله ها در ساخت سیستم های لوله کشی صنایع و پالایشگاه های بهترین گزینه ی انتخابی باشند.
هدف این است که سیالات (گاز، مایعات و …) داخل لوله جریان پیدا کنند. قطر بیرونی با حرف A و ضخامت دیوار با اعداد برنامه ریزی شده، تعیین می شوند. این لوله ها معمولا لوله های ترتیبی نیز نامیده می شوند (برای مثال لوله گاز، لوله آب و …). اندازه های غیر استاندارد معمولا غیر قابل دسترس هستند. لوله های ترتیبی که اندازه قطر بیرونی آنها مشخص هستند با اسامی ویژه همچون لوله هیدرولیکی یا لوله های کولری نیز نام برده می شوند.
نوع و دسترسی لوله ها بسته به کاربرد آنها در معماری یا کاربرد ماشینی آنها، متنوع هستند. اندازه ی آنها در موارد کاربرد معماری، استاندارد شده است. همچنین برای استفاده ماشینی تعداد زیاد و انواع مختلف لوله فولادی وجود دارند که انتخاب آنها بستگی به نوع استفاده، کیفیت و دقت مورد نیاز آنها، دارد.
انتخاب لوله های فولادی
هنگام انتخاب لوله فولادی آنها را مطابق با استانداردهای از پیش تعیین شده انتخاب نمایید. این لوله ها با توجه به نوع، سایز، و کاربردشان متفاوت هستند، بنابراین باتوجه به انواع مختلف لوله های فولادی و نیازمندی هایتان از یک فروشنده متخصص و با تجربه کاری لازم در تهیه و خرید این نوع لوله های کمک بگیرید.
هنگام انتخاب لوله فولادی آنها را مطابق استاندارد از پیش تعیین شده انتخاب نمایید، لوله های فولادی در انواع مختلف، با سایزها و کاربردهای متفاوت موجود هستند زیرا به طور بسیار وسیعی در مقادیر چشمگیری در دسترس هستند. پس با توجه به گزینه های مورد نیاز یک فروشنده مناسب انتخاب خواهد شد.
مطالعه مقاله فلنج چیست را توصیه میکنیم.
لوله های بدون درز
لوله های بدون درز که در اصطلاح علمی از آنها به عنوان سیم لس (Seamless) نام برده میشود به آن دسته از لوله ها گفته می شود که از طریق فشار و ایجاد سوراخ درون یک شمش جامد ایجاد می شوند بدین معنی که در مراحل تولید آنها، روش جوش به وسیله فلزات کاربرد ندارد.
لوله های بدون درز به دلیل نداشتن درز جوش در فرآیند تولید نبست به لوله های درز دار از کیفیت بالاتر و استحکام بیشتری برخوردار هستند. از مهمترین تفاوت های لوله های درزدار و بدون درز میتوان به روش تولید و مواد اولیه بکار رفته در ساخت آنها اشاره کرد.
روش تولید لوله های بدون درز (Seamless)
روش تولید معمولی لوله های بدون درز، فرآیند Mannesmann ( لوله مانیسمان ) نامیده می شود. ابتدا یک میله گرد تا دمای مورد نیاز حرارت داده می شود. همزمان با نگه داشتن فشار بر روی صفحه بیرونی قالب ایجاد کننده سوراخ، یک پلاگین به داخل شمش وارد می شود تا حفره لوله را ایجاد کند. این روش تولید برای حجم زیاد تولیدات مفید است. در این روش می توان لوله هایی با قطری بزرگ تولید کرد و همچنین برای تولید لوله های دیواری ضخیم مناسب است.
ویژگی ها
در مراحل تولید لوله های بدون درز به دلیل اینکه هیچ اتصالی وجود ندارد، قدرت و یکپارچگی اصلی آن باقی خواهد ماند. اما عیب اصلی در دقت ابعاد آنها می باشد که در این روش، تولید محدود است.
از مهمترین دلایل برتری لوله های بدون درز (Seamless) نسبت به لوله های درزدار (Welded pipe) میتوان به صرفه اقتصادی بالا، ایمنی، سرعت در انتقال سیالات، مقاومت بالا در برابر کشش و …. اشاره کرد.
موارد مصرفی لوله های بدون درز(Seamless)
این لوله ها در اندازه ها و ضخامت های مختلف برای صنایع و مصارف مختلف از جمله تهیه لوازم خانگی، ساختمان، تولید موتورسیکلت و دوچرخه، صنایع ماشین سازی در اشکال مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه براین لوله های بدون درز در اشکال مختلف از جمله لوله بولیر، لوله گاز، لوله شوفاژ، داربست، کمک فنر و اگزوز، و… قابل استفاده می باشند.
به دلیل نبود درز جوش در مراحل تولید، کیفیت و استحکام بالا، زیبایی ظاهری، چشمگیر بودن مقاطع گرد در این نوع لوله ها در مقایسه با سایر محصولات در بسیاری از مراکز پر رفت و آمد و همچنین در برپایی سازه های فضایی از جمله ایستگاه های اتوبوس، قطار، پل عابر پیاده، و…. از لوله های فولادی بدون درز استفاده می کنند.
- ۹۸/۰۷/۰۸